Угода. Контракт. Договір

«Pactum est pactio duorum pluriumve in idem placitum et consensus» (Digesta Ivstiniani. Libri II).

«Угодаце збіг бажань двох або кількох осіб про одне й те саме і їхня згода» (Дігести Юстиніана. Книга II).

 Протягом усієї історії людства Угода була основою взаємодії людей і процвітання суспільства.

За тисячі років Угода еволюціонувала в різні види та форми, але суть Угоди залишилася незмінною. Угода повинна ґрунтуватися на спільній згоді всіх її учасників та виконувати для них роль закону, тобто: припускати можливість її виконання, бути обов‘язковою для виконання та виконуватись усіма її учасниками, встановлювати права та задовольняти інтереси його учасників, мати механізми для контролю за виконанням зобов’язань та способи притягнення до відповідальності за їхнє невиконання.

При цьому Угода не може бути «nuda pactio» («гола угода»), а повинна бути «legitima conventio» («законна угода»), тобто має ґрунтуватися на законі та не бути забороненою законом.

На сьогоднішній день існує два основні види угод:

― «publica conventio» (державна угода, що має форму міждержавного або міжурядового Договору);

― «privatus conventio» або «contractus» (угода, яка має форму Контракту, в якій одним із учасників є приватна особа).

При цьому будь-які відносини є унікальними, як і самі люди. Тому не існує типової або стандартної Угоди, яка могла б ефективно регулювати різні відносини (навіть якщо вони є подібними).

У свою чергу, наші юристи, які мають великий науковий та практичний досвід у галузі публічного та приватного права, нададуть Вам висококваліфіковані консультації та високоефективну допомогу у створенні проєктів Публічних Договорів та Приватних Контрактів з урахуванням унікальності Ваших відносин.



Публічний Договір

Публічний Договір є одним із елементів складно інтегрованої системи міжнародного права, до якої належать загальноприйняті положення міжнародного права (Резолюції, Декларації та Конвенції ООН), міждержавні (у тому числі міжурядові) угоди та договори, а також численні та різноманітні норми національного законодавства різних держав.

При цьому однією з характерних рис міжнародного публічного права є небажання його окремих суб’єктів дотримуватися міжнародних угод, що зумовлює протистояння національних та міжнародних інтересів.

Зі свого боку наші юристи мають великий досвід і обсяг знань у галузі міжнародного публічного права.

Ми надамо урядам держав, міжнародним та міжурядовим організаціям висококваліфіковані консультації в галузі міжнародного публічного права, що дозволяють вирішити багато завдань у галузі регулювання міжнародної діяльності, у тому числі:

― створення проєктів міждержавних та міжурядових угод, контрактів та договорів;

― аналіз правових колізій міжнародного та національного права;

― відстоювання національних інтересів під час укладання міждержавних угод та договорів, а також підписання міжнародних резолюцій, декларацій та конвенцій;

― виконання міжнародних договорів та угод, а також Конвенцій, Декларацій та Резолюцій ООН,

а також багато іншого.



Приватний Контракт

Умовно, Приватні Контракти можна поділити на три групи:

― типові Контракти, форми яких встановлені державою або місцевою (муніципальною) владою;

― стандартні Контракти, що з’являються внаслідок торгів на біржі та фіксуються стандартизованими угодами та нормативними документами біржі;

― вільні Контракти, які формуються внаслідок прямих домовленостей між контрагентами.

Очевидно, що існують й інші специфічні види Контрактів, які не потрапляють до цих груп, але вони становлять незначну кількість загального обсягу договорів.

Принципи, на основі яких створюються Контракти у всіх трьох вищезгаданих варіантах відносин, значно відрізняються один від одного.

Типові Контракти зазвичай укладаються з державним контрагентом та жорстко регламентуються чинним законодавством країни такого контрагента.  

При цьому типові Контракти найчастіше мають консервативну форму і захищають лише одну сторону – державу або місцеву (муніципальну) владу, ставлячи в абсолютно невигідне становище контрагента із приватного бізнесу.

Стандартні Контракти мають більш вільну форму, ніж типові Контракти.

Водночас навіть складається враження, що стандартні Контракти якісно захищають обидві сторони договору від несумлінних дій кожної з них.

Однак, необхідно розуміти те, що насамперед такі контракти захищають не контрагентів, а саму біржу від втрат і непередбачуваних подій, що не завжди позитивно впливає на відносини між контрагентами.

Зосередившись на захисті біржі та на рівновазі прав та зобов’язань сторін, стандартні Контракти втратили варіативність та лабільність, які потрібні при різких змінах обставин. Внаслідок цього стандартні Контракти втратили можливість допомагати контрагентам у досягненні найбільш ефективного результату від співпраці та перетворились у інструменти для маніпуляції біржових брокерів.

При цьому такі Контракти також не ідеальні і мають значні прогалини у захисті, які дозволяють маневрувати недобросовісним контрагентам під час їхнього виконання.

У свою чергу, якби біржі розробили та використали «незакінчену» форму Контракту (у якій «незакінчену» частину умов і положень Контракту формували б самі контрагенти, звичайно, в певних межах), то це дозволило б контрагентам бути гнучкішими при виконанні Контракту та підвищити ефективність своєї взаємодії.

Вільний контракт є найприйнятнішим для створення ефективних відносин. Саме вільна форма дозволяє досягти найкращого результату в бізнесі для всіх сторін Контракту, оскільки не обмежена догмами і дозволяє включити до Контракту положення, що враховують реальний стан та особливості діяльності кожного контрагента.

При будь-яких змінах навколишнього світу, сторони такого Контракту можуть швидко та легко внести необхідні зміни до нього і, таким чином, значно підвищити ефективність своєї співпраці.

Позаяк створення якісного та ефективного Вільного Контракту з «нуля» потребує великого досвіду у відповідній галузі бізнесу, високого рівня професіоналізму та знання судової практики у цій галузі права.

Ми можемо з упевненістю сказати, що юристи групи компаній «ФОКС» володіють усіма вищевказаними якостями і мають великий досвід у регулюванні контрактних відносин у таких сферах, як:

― комп’ютерні та Інтернет-технології,

― кредитно-іпотечні відносини,

― зв’язок та телекомунікації,

― виробництво харчової, побутової та промислової продукції,

― автомобільна промисловість,

― медична діяльність та фармацевтика,

― спорт,

― страхування,

― будівництво та нерухомість,

― зовнішньоекономічна діяльність,

― космічна діяльність,

― біржова торгівля,

― видобуток корисних копалин та переробка небезпечних відходів,

― хімічна та енергетична галузі,

― нафтопереробна галузь,

― транспорт та фінанси,

― форс-мажорні обставини,

― деліктні обставини,

― захист від недобросовісної конкуренції та від розголошення інформації,

― інтелектуальна власність,

― цивільні відносини (купівля-продаж, найм, позика, оренда та багато іншого),

― сімейні відносини

та багато іншого.

Ми надамо приватним компаніям та особам висококваліфіковані консультації та високоефективну допомогу у створенні проєктів Приватних Контрактів з урахуванням унікальності Ваших відносин.