Інвестиції та бізнес в Україні

Бізнес-середовище в Україні має свої унікальні особливості, які необхідно знати та розуміти для того, аби ефективно здійснювати інвестиції та вести бізнес у цій країні.

До цих особливостей відносяться фактори, незвичні та незрозумілі для іноземних компаній, у тому числі такі, як особливості українського законодавства (правова система, що залишилася від СРСР, з нововведеннями сучасних українських законодавців та з частковою імплементацією Європейських норм), жорстко «зарегульований» та неповороткий державний апарат, а також складний та специфічний менталітет людей, приватних компаній і навіть державних органів.

Згідно спостережень, можливо припустити наступне.

Так, основним принципом роботи органів державної законодавчої влади є створення максимального контролю за бізнесом, великого податкового навантаження та складного павутиння законів, виконання яких найчастіше неможливе з економічної точки зору.

Основним принципом роботи органів державної виконавчої влади є не попередження порушень та надання допомоги бізнесу, а досягнення показників щодо виявлення порушників та збору податків, навіть якщо це відбувається на шкоду бізнесу та суперечить закону.

Основним принципом роботи органів державної судової влади є захист держави, формування пулу типових судових рішень на користь держави та повна байдужість до прав людини та приватного бізнесу, навіть якщо це відбувається на шкоду бізнесу.

При цьому фактори особистих відносин і матеріальної зацікавленості працівників державних органів при вирішенні бізнес-конфліктів є одними з найсильніших факторів, що гальмують і протидіють бізнесу.

Однак, незважаючи на те, що державна система є максимально нелояльною до бізнесу та людей, бізнес в Україні може працювати цілком успішно.

Це пояснюється тим, що, незважаючи на майже необмежені повноваження у органів державної влади, складне павутиння українських законів створило безліч правових умов, які також складно виконати і органам державної виконавчої влади. 

Водночас державна система стала неймовірно неповороткою, некомпетентною та нездатною проаналізувати складні економічні схеми та великі обсяги інформації.

У зв’язку з цим, великий бізнес з мільярдними інвестиціями в будь-якому разі приноситиме доходи в Україні, навіть при неправильному правовому та економічному регулюванні. Проте його втрати можуть становити до 70 % від загальної суми доходу, що неодноразово спостерігалося в діяльності великих іноземних компаній на території України (про що іноземні інвестори часто навіть не здогадувалися).

У свою чергу, для того, щоб ефективно працювати в умовах складного лабіринту законів, нелояльного державного апарату та важкого податкового пресу в Україні, необхідно мати чітку правову та податкову стратегію ведення бізнесу – тобто необхідно створити модель ведення бізнесу в Україні з урахуванням особливостей Вашої компанії та на основі ефективної правової системи корпоративних, економічних та трудових відносин.

При цьому одним з найважливіших елементів бізнес діяльності є конфіденційність та безпека даних, до яких належать:

― інтелектуальна власність компанії, що є її комерційною таємницею і основою бізнес-процесів;

― дані, що є комерційною таємницею, якими обмінюються сторони контракту при його укладенні та виконанні;

― конфіденційна інформація компанії, яка не є комерційною таємницею, проте не підлягає розголошенню, оскільки впливає на безпеку діяльності компанії;

― персональні дані засновників та співробітників компанії;

― персональні дані клієнтів та інше.

У зв'язку з цим, вбачається кардинально важливим знання та розуміння сучасних вимог до конфіденційності та захисту даних, які формуються на основі наступних елементів:

― міжнародне і національне законодавство;

― договори про конфіденційність та нерозголошення інформації;

― політики компанії (наприклад, політики «чистого столу», «чистого екрану», «анонімізації» та багато інших), які пов’язані з організацією її діяльності та відповідають вимогам ISO/IEC 27001, умовам Директиви з безпеки мережевих та інформаційних систем (NIS), положенням Загального регламенту захисту персональних даних (GDPR) Європейського Союзу, а також положенням Директиви про конфіденційність та електронні засоби зв’язку Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу 2002/58/ЄС від 12 липня 2002 року (Directive on privacy and electronic communications  2002/58/EC of the European Parliament and of the Council of 12 July 2002) та багато іншого.

Ми можемо з упевненістю заявити про те, що юристи і адвокати групи компаній «ФОКС» мають великий об’єм знань і значний досвід (починаючи з 1995 року) у сфері корпоративних угод, захисту комерційної інформації та інтелектуальної власності, юридичного аудиту та договірного права, державної діяльності, судових розглядів, а також брали безпосередню участь у створенні, організації або інвестиціях у бізнес у таких сферах діяльності, як:

― комп’ютерні та Інтернет-технології,

― банківська діяльність,

― виробництво промислової продукції,

― медична діяльність,

― будівництво та нерухомість,

― зовнішньоекономічна діяльність,

― космічна діяльність,

― сільське господарство

і багато іншого.

Ми надамо висококваліфіковані консультації приватним компаніям та особам, а також забезпечимо ефективний супровід Вашої діяльності в Україні.